Alla ska ha rätt till en bostad – även studenter

Debattartikel publicerad i Uppsalademokraten 29 mars 2010

I Sverige står 200 000 unga i bostadskö. Hälften av alla kommuner har brist på bostäder som unga och studenter efterfrågar. I studentstäder som Uppsala och Lund är det ännu värre och här tvingas studenter att tälta eller flytta runt på vandrarhem i början av terminsstarter. Det säger sig självt att detta är en ohållbar situation som i det långa loppet är negativ för Sverige. Men det är ingen naturlag att det behöver vara så här.

Studenter efterfrågar ett ökat byggande av små och billiga lägenheter. Men de byggs inte av sig själva eftersom byggbolagen tjänar mer på att bygga bostadsrätter än hyresrätter. Därför behövs det olika former av investeringsstöd som utjämnar dessa skillnader. Den förra socialdemokratiska regeringen, med stöd av V och MP, hade olika stöd som gjorde det mer attraktivt att bygga hyresrätter.

Detta stöd var en av de första sakerna som den nuvarande högerregeringen avskaffade efter att man hade vunnit valet hösten 2006. Detta avskaffande har självklart bidragit till ett minskat byggande. Idag byggs det 6000 hyresrätter om året men enligt Hyresgästföreningen skulle det behöva byggas 40 000 lägenheter om året.

Sveriges Förenade Studentkårer säger att genomsnittsstudenten 2010 kommer att gå back med 625 kronor varje månad. Denna uträkning syftar bara på en lägstanivå där stora oförutsedda utgifter inte tas med i beräkningen.

Om studier ska vara en möjlighet för alla oavsett social bakgrund, måste det vara möjligt att leva på det studenter får i bidrag och lån från CSN. Därför kräver vi att studiemedlet höjs. Att en omedelbar höjning med minst 625 kronor är nödvändig säger sig självt. Men för att studenter ska ha en hållbar situation i längden, med möjlighet att parera oförutsedda utgifter, kräver vi att studiemedlet höjs med mellan 1500 och 2000 kronor i månaden, med fokus på bidragsdelen.

Tanken med att man studera heltid är att det ska vara just heltid och inget annat. Vem skulle ställa krav på någon som jobbar heltid att ta ett extrajobb? Det som händer när studenter tvingas ut på arbetsmarknaden därför att studiemedlet inte räcker hela månaden är att lönerna på arbetsmarknaden sänks och att studieresultaten försämras.

Om man menar allvar med att Sverige ska ha världens bästa utbildning och vara en forskarnation i världsklass kan vi inte fortsätta som vi har gjort under de senaste åren.

Kan man sänka skatten med 100 miljarder så kan man också förbättra för studenterna i Sverige. Vi förtjänar bättre!

Lukas Löfling, Ordförande Ung Vänster Uppsalaklubben
Gorgin Rezvani, Ordförande Vänsterns Studentförbund i Uppsala

Det här inlägget postades i Uttalanden och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *