Vi fördömer attacken mot Ship to Gaza

Israels blockad av Gaza drabbar över en miljon människor, de flesta är barn. Medelåldern i Gaza är 17 år. Stoppet av införsel av bland annat mediciner och byggnadsmaterial fungerar som ett strypgrepp mot Gaza och dess befolkning. Det var ur den här fruktansvärda situationen som idén att föra in förnödenheter via havsvägen – projektet Ship to Gaza – föddes.

Vi är många som har hjälpts åt i arbetet med Ship to Gaza här i Sverige – en bra bit över 160.000:- har samlats in bara i Uppsala. Solidariteten med den palestinska befolkningen är stark.

Nu har Israel i strid med internationell rätt lagt beslag på fartygskonvojen med förnödenheter, och den israeliska militären har dödat och sårat ett stort antal människor.

Tyvärr är det inte första gången Israel struntar i mänskliga rättigheter och internationell rätt. Men att attackera fredliga hjälpsändningar måste vara den absoluta botten. Man får inte borda fartyg som befinner sig på internationellt vatten, och man får inte mörda människor hur som helst.

Morden som skedde på morgonen den 31 maj är en direkt attack mot hela den internationella solidaritetsrörelsen. Det är en attack mot alla oss som har skramlat med bössor, som har deltagit på appellmöten eller bjudit in vänner till stödmanifestationer för Ship to Gaza via facebook. Morden är en attack mot alla oss.

Ung Vänster kräver:

  • Att den svenska regeringen med bestämdhet fördömer den israeliska attacken mot Ship to Gaza.
  • Att regeringen kräver att en internationell oberoende utredning av attacken och att de ansvariga ställs till svars.
  • Att EU upphäver handelsavtalet med Israel.
  • Att Svenska Fotbollsförbundet ställer in U21-landskampen som är planerad att spelas i Israel imorgon fredag.

Ung Vänster Uppsala län

Det här inlägget postades i Uttalanden och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *