Debattartikel om feministiskt självförsvar i Upsala Nya Tidning

Joanna och Miranda, instruktörer i feministiskt självförsvar från Uppsaladistriktet, har skrivit en debattartikel i UNT, där de berättar om Ung Vänsters arbete med feministiskt självförsvar.

 

Vi vill lära tjejer att slåss

Vi vill lära tjejer att slåss. Det är för många en skrämmande tanke, och det är en naturlig reaktion. Våld är skrämmande. Våld är så skrämmande att många tjejer inte vågar gå ute själva på kvällen eller tar en lång omväg på hemvägen för att slippa promenera i mörker. Rädslan för våldet leder också till att alltför många tjejer inte vågar säga ifrån när någon tafsar på krogen, eller inte vågar säga nej till sex.

Mäns våld mot kvinnor skrämmer. Att ge tjejer chansen att lära sig att försvara sig är för oss i Ung Vänster en självklarhet. Oftast är det inte våldet i sig som är det största problemet, utan rädslan för våldet som utgör det största hindret i tjejers vardag. Den rädslan anser vi ska bemötas med att aktivt stärka tjejers självkänsla genom att lära sig att ta tillbaka makten över sin kropp, sin tillvaro och hävda sin rätt att göra sin röst hörd.

Feministiskt självförsvar handlar nämligen om mer än att bara lära sig att slåss. Det handlar om att se och bekämpa den obalans som finns i makten mellan könen och som innebär att män i vårt samhälle är överordnade kvinnor.

Denna könsmaktsordning tar sig uttryck i våra skolor genom att killar får ta upp mer tid i klassrummet, att det är en del av många tjejers vardag att bli utsatta för sexistiska kommentarer och kränkningar, och att psykisk ohälsa är betydligt mer utbredd bland tjejer än killar.

Något som är återkommande när vi är ute på skolor och håller pass i feministiskt självförsvar är att många tjejer känner skuld och skam för det som de blir utsatta för. Att man är feg som inte vågar ta mer plats i klassrummet eller för att man inte riktigt sa ifrån när man fick en kränkande kommentar, eller blev tafsad på av en kille. Eller kanske sa ifrån, men blev då utpekad som trist, tråkig och för att inte kunna ta ett skämt. Vad man än gör så blir det fel! Genom att identifiera den systematik som ligger till grund för den här sortens kränkningar och dubbelbestraffning känner många tjejer en lättnad; det är inte mig det är fel på.

I feministiskt självförsvar arbetar vi med att stärka tjejer på flera plan, och bygga ett självförtroende som är lika viktigt i skolan som på arbetsplatsen och på vägen hem från krogen. På passen tränar vi på hur man kan använda sitt kroppsspråk, sin röst och fysiska styrka för att känna sig starkare i vardagen. Målet med självförsvaret är att få tjejer att inse att de är värda att försvara och på våra pass vill vi ge dem verktygen för att kunna göra det i praktiken.

Feministiskt självförsvar erbjuder ett forum för alla som identifierar sig som tjejer att själva formulera problemen kring könsmaktsordningen, och ger oss en möjlighet att tillsammans finna lösningar samt att stötta och stärka varandra. Det här är något som är väldigt uppskattat av de tjejer som vi är ute och håller pass för, eftersom utrymme för en sådan diskussion sällan ges inom den vanliga undervisningen.

I skollagen står det att skolan aktivt ska jobba för jämställdhet, att erbjuda feministiskt självförsvar skulle vara att ta det uppdraget på allvar. Ung Vänster kräver att alla tjejer ska få möjlighet att prova på feministiskt självförsvar i skolan.

Vårt mål är att det ska finnas som ett individuellt val på alla gymnasieskolor i Uppsala. I väntan på det kommer vi gärna ut och håller självförsvarspass för alla tjejer som vill ha riktigt kraftfulla verktyg för att stärka sin självkänsla.

Miranda Cox
instruktör i feministiskt självförsvar, Ung Vänster

Joanna Korbutiak
instruktör i feministiskt självförsvar, Ung Vänster

 

Debattartikeln är publicerad här.

Det här inlägget postades i Distriktet, Uttalanden och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Debattartikel om feministiskt självförsvar i Upsala Nya Tidning

  1. Pingback: Slutreplik om feministiskt självförsvar | Ung Vänster Uppsala Län

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *