Bygg bort bostadsbristen

Debattartikel av Lukas Löfling, ordförande för Ung Vänster Uppsala län, om bostadssituationen. Publicerad 23 juli 2012 i UNT.

Om våra politiker bara ville skulle de kunna bygga bort bostadsbristen i länet, skriver Lukas Löfling.

I dag råder det bostadsbrist i många av Sveriges kommuner. Uppsala läns kommuner är inget undantag. Ungdomar och studenter tillhör dem som drabbas allra värst av bostadsbristen.

I januari stod nästan 90 000 personer i bostadskö i länet. Många av dessa är unga som inte vill något hellre än att få sin första bostad för att kunna flytta hemifrån innan de fyllt 30 år.

Ser man till hela Sverige handlar det i dag om 248 000 personer mellan 20 och 27 som saknar och efterfrågar en bostad och det kommer att bli ännu värre.

Under de senaste åren har befolkningen i Uppsala län ökat med nästan 19 000 personer, men det har bara byggts cirka 7 500 nya bostäder. Detta är en ekvation som inte går ihop. Och några tendenser till att situationen skulle förbättras är svåra att se.

Visst byggs det bostäder i Uppsala, men vad är det för typ av bostäder. Det handlar om nyproduktion av bostadsrätter med priser på mångmiljonnivån och om hyresrätter med en månadshyra på 10 000 kronor och uppåt. Det handlar definitivt inte om hyresrätter som är anpassade för ungas och studenters behov och ekonomi.

Politikerna i Uppsala läns kommuner har under lång tid svikit oss som är unga genom att inte bygga bostäder som är anpassade för oss.

Men problemet är inte olösligt. Skulle våra politiker välja att bygga bort bostadsbristen skulle man inte bara bostadsfrågan få sin lösning. Det skulle också skapa många nya arbeten för bland annat byggarbetare. Man skulle kunna göra dessa nya bostäder klimatsmarta. På så sätt slår man helt enkelt tre flugor i en smäll.

Effekten av bostadsbristen är att färre kan flytta dit jobben finns och att färre kan bilda familj. Allt fler studenter väljer redan i dag bort studier vid Uppsalas två universitet på grund av den katastrofala bostadssituationen.

Nu är det upp till alla politiker i Uppsala län att ta ansvar. Det handlar om fler bostäder eller ett samhälle som inte längre utvecklas – det är bara att välja.

Lukas Löfling

ordförande Ung Vänster Uppsala län

Det här inlägget postades i Distriktet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *