Två år efter Utøya

Idag för två år sedan, på eftermiddagen den 22 juli, nåddes vi av nyheten att Norge drabbats av ett terrordåd – en bomb hade exploderat i centrala Olso och orsakat flera dödsfall. Målet var den norska regeringsbyggnaden. Trodde man.

I förvirringen som följde tog sig bombmannen till Utøya där AUF, norska socialdemokratiska ungdomsförbundet, traditionsenligt höll sitt sommarläger. I hans världsbild var han en soldat i ett krig mot mångkultur och islam, ett krig där ungdomarna i AUF – socialister och feminister – stod på andra sidan. Terroristen Anders Behring Breivik mördade sextionio barn och vuxna på ön.

Breivik var inte en ensam galning, utan en högerextrem terrorist som delade sin världsbild med de främlingsfientliga organisationer som finns i många europeiska länder – Front National, English Defence League, Dansk Folkeparti och Sverigedemokraterna för att nämna några.
Alla med deras åsikter tar inte till vapen. Men de tror på samma inre fiende, socialismen och feminismen.

Idag minns och hedrar vi de omkomna på Utøya och i Oslo den tjugoandra juli 2011. Och vi lovar dem att fortsätta kampen mot fascism och intolerans.

 

Daniel Söderström
Ordförande Ung Vänster Uppsala Län

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *