KAMPANJLANSERINGSUTTALANDE – TA OSS PÅ ALLVAR, ÖPPNA BUP

Ta oss på allvar, det är en uppmaning som många unga kan hålla med om. Vi saknar bostäder, vi är arbetslösa, vi kämpar med skolan och vi lider av psykisk ohälsa. Makthavare kan ta beslut för sin egen generation, men de behöver lyssna på oss nu, för det finns saker som vi behöver som de inte längre kan kompromissa med.

I dagens Sverige lider närmare 50% av alla 15-åringar av psykisk ohälsa enligt Folkhälsomyndigheten. Sedan 80-talet har andelen unga med psykisk ohälsa fördubblats. Det är något som behöver åtgärdas. Genast. Det är uppenbart att samhället har misslyckats ett flertal gånger med att stoppa den epidemi av psykisk ohälsa som slår mot unga i Sverige.

Att det behövs mer resurser, vård med fokus på patienten och kortare kötider borde vara uppenbart för de landstingspolitiker som är tillsatta av folket i Uppsala län. Men av någon anledning upplever politikerna inga problem, för när mer vård behövs erbjuds än mindre.

BUP-mottagningarna i Enköping, Tierp och Östhammar har stängts ned under 2016. Det lämnar en mottagning kvar i hela länet. Vi hade fyra mottagningar, nu har vi en. Enligt landstinget har nedläggningarna gjorts på grund av rekryteringsproblem. Men det är inte svårt att förstå att folk inte vill jobba i ett vårdsystem som fallerar. Lägger man dessutom till all stress och känsla av misslyckande som det innebär att jobba på en arbetsplats med personalbrist och överbelastning blir det inte alls svårt att förstå hur länet kan ha ”rekryteringsproblem”

Det här problemet kunde man lösa så enkelt som till exempel genom att minska arbetsbördan för de anställda. Lyssna på vad de anställda säger om situationen. Prioritera fram resurserna som behövs. Gör en rimlig budget. Ta oss på allvar!

Ansvariga för BUP i Uppsala län har sagt i ett uttalande att ”det inte är sannolikt att mottagningarna kommer att öppnas igen”. Det betyder att man från ledningshåll har gett upp all ambition att genomföra de reformer som krävs för att öppna mottagningarna igen. De har kastat dem i soporna. Man har valt att inte lösa problemet.

Om det ska finnas BUP-mottagningar där det finns unga borde inte kunna vara en valmöjlighet överhuvudtaget. Det borde vara av högsta prioritet för varje landstingspolitiker som gör anspråk på att representera oss unga. Barn och ungdomar i varje kommun i Uppsala län har rätt till, och ska ha tillgång till, en likvärdig och fungerande vård av sin psykiska ohälsa.

Med en fungerande barn- och ungdomspsykiatri kunde också andra saker förbättras. Om unga mådde bra skulle vi lära oss mer i skolan, vi skulle prestera bättre på jobbet och de som är långtidssjukskrivna eller inte kunnat gå klart skolan i vanlig takt kan få den hjälp de behöver för att lämna utanförskapet. Att satsa på psykiatri är att satsa på Uppsala läns ungdomar, och framtidens Sverige.

Vi kräver att de stängda mottagningarna återöppnas. Vi kräver att ungas psykiska ohälsa tas på allvar och erkänns som det enorma samhällsproblem den faktiskt är. Att inte göra detta skulle vara ett av vår tids största politiska misstag.

Med det är Ung Vänster Uppsala läns kampanj Ta oss på allvar lanserad! Därför kommer  vi nu föra den här kampen tills vi har vunnit den, för Uppsala läns unga, mot Uppsala läns välfärdsslaktare. Gå med oss i kampen på ungvanster.mallverkstan.net! Bara tillsammans är vi starka!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *